Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Миланов: Важно е да не отнемем надеждата на хората

Сглобяваме заедно парчетата на оцеляването, казва социалният работник от център за психологическо консултиране в столични болници

Александър Миланов
Снимка: БНР

„Центърът за психологическо консултиране „Психосоматика и психоонкология“ е уникален за страната. В него работят комбинация от специалисти – социални работници, психолози, пациентски консултанти – това са хора с житейски опит в определено заболяване“, каза пред БНР Александър Миланов, социален работник в Центъра за психологична помощ на тежко болни пациенти и техните близки в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ и в „Болница Младост“.

В предаването „Преди всички“ Миланов разказа за терапиите, която се прилагат в центъра. Центърът предлага комплексен терапевтичен подход към физическите заболявания с предоставяне на безплатна индивидуална психотерапия за пациенти на болничните заведения и работа с близките на пациенти на болниците, както и неврорелаксационни процедури за намаляване на стреса и хроничната болка.

Като предизвикателство за здравните работници той открои това, че Covid-19 се оказва пречка за лечението, контрола и диагностиката на други заболявания.

„Изключително емоционално преживяване е да помогнеш на човек, който е загубил близките си, на лекар, загубил поредния пациент, на медицинска сестра, която е на ръба на изтощението. (…) За нас като помагащи специалисти е важно да не отнемем надеждата на хората.“

Александър Миланов сподели своя опит, включително в реанимационните зали на болницата, в които успяват да помагат на възстановяващи се пациенти с коронавирусна инфекция.

Ние не водим разговор там ваксиниран ли си или не си ваксиниран, защото това няма да ни даде никаква стойност, когато оказваме емоционална подкрепа, но за всеки един пациент се радваме, че той се измъква от това и продължава смело напред.“

„Това е най-вълнуващото – да излезеш от реанимацията и да знаеш, че този човек ще продължи. Изключително трудно е да се събереш и да продължиш и затова ние сме на разположение – да се опитаме да сглобим заедно парчетата на оцеляването“, допълни Миланов.

Той изтъкна още, че е важно да се оставя пространство на хората да говорят да страховете си.

За страха се говори открито, но по-големият проблем е, че страхът си остава. А той си остава, защото все пак се случва нещо непознато. Covid е нещо непознато за всички.“

„Лекарите също са разединени. Нямаме стабилно говорене, което да е автентично и да създава усещането за доверие“ - така Миланов си обяснява случващото се в нашето общество по време на пандемията. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени