Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никога и никъде по света не е имало отказ от ядрената енергетика

Проф. Ат. Семов: Ядрената енергия е като демокрацията - по-добро не е измислено

Нищо в ЕС не препятства България да изгражда нови ядрени мощности

Проф. Атанас Семов
Снимка: БГНЕС

"Ядрената енергия е като демокрацията - нищо по-добро не е измислено". Това каза пред БНР конституционният съдия и професор по европейско право Атанас Семов, основател и правен секретар на Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" (2005-2007 г.), от 2012 до 2018 г. е вицепрезидент на Световния съвет на ядрените работници и експерти.

Той подчерта, че никога и никъде по света не е имало отказ от ядрената енергетика:

"Страхът от ядрената енергетика е голям, но в същото време почтените зелени умове признават ясно, че тя е единствената екологична енергетика. Тя е единствената, която, докато работи нормално, не създава никакви негативни последици за околната среда. Беше неизбежно човечеството и ЕС да намали говоренето срещу ядрената енергетика и да я подкрепи".

След "Фукушима" човечеството е направило още една крачка напред, подчерта той и добави:

"Ядрената енергетика е област с изключително детайлна, строга и строго спазвана правна и техническа регламентация".

По думите на проф. Семов сега и в следващите няколко десетилетия ядрената енергетика е абсолютно безалтернативна като най-сигурен доставчик на енергия, което не пречи да се развиват ВЕИ.

На въпрос дали има нужда от нови ядрени мощности страната ни, той коментира, че в България два консенсуса са несъмнени - за развитие на ядрената енергетика и за драматичните загуби, които претърпя страната от затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй":

"България щеше много по-леко да мине през европейската ценова криза в момента, ако малките реактори - 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" работеха. И второ - по разчетите, по които започна да се изгражда АЕЦ "Белене", в периода 2010-2012 г. нейните два реактора трябваше да са заработили. Днес България можеше да има 6 работещи ядрени реактора. Със затварянето на малките реактори и без изграждането на заместващи мощности страната ни загуби много - над 20 млрд. лева".

Професорът подчерта категорично, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" са били затворени не защото в тях има проблем, а защото българската политическа класа не е успяла да ги защити:

"Те бяха използвани, за да се нанесе удар върху съветската технология. ... Натиск за това имаше на ниво Европейска комисия. Комисарят Гюнтер Ферхойген принуди българския външен министър тогава да подпише един документ, който не поражда никакви правни последици".

Нищо в ЕС не препятства България да изгражда нови ядрени мощности, категорично посочи проф. Семов.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Атанас Семов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени