Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Снежина Михайлова: Наличието на антитела доказва прекарана инфекция

Дадени са ориентировъчни стойности, но това важи и за ваксинираните, за които също не е ясно какъв праг дава пълна протекция

Снежина Михайлова
Снимка: БГНЕС

„Няма все още научни данни за ниво на протекция на антителата. Това, което обаче е абсолютно сигурноq е, че наличието на антитела доказва прекарана инфекция.“ Това каза в интервю за БНР имунологът доц. Снежина Михайлова, член на Експертния съвет по клинична имунология.

Според нея въпросът е да се обхванат лица, които са прекарали инфекцията, но поради някаква причина до момента или не са направили PCR, или са се лекували и самолекували вкъщи, или са изкарали заболяването безсимптомно. 
Не може да има дискриминация спрямо лица, които са били инфектирани и са прекарали Covid инфекцията, в сравнение с ваксинираните. Редно беше тези лица също да се обхванат по някакъв начин и да се регистрират като серопозитивни, тоест имащи антитела.“ 

Какъв е прагът на протекция е спорен въпрос, дадени са ориентировъчни стойности, но това важи по същия начин и за ваксинираните, отбеляза доц. Михайлова в предаването „Преди всички“.

„Там също не може да се каже над какъв праг на стойности на антителата можем да се очаква пълна протекция.“

Методиките за тестовете са ясни и точни, категорична е Снежина Михайлова. По думите ѝ мерната единица между лабораториите е унифицирана, но при малките лаборатории ще се наложи адаптиране към стандарта за издаване на резултат за антитела, докато големите лаборатории, които работят отдавна с тези тестове, ще влязат в час за броени дни.

„Има си алгоритми за оценка, за преизчисляване, така че резултатът в крайна сметка да бъде унифициран – да няма влияние на видовете, на самия тест или апаратурата, която се използва, за крайния резултат.“

Запитана дали са възможни фалшиво положителни резултати за антитела, доц. Михайлова посочи, че това са казуистични случаи, които са единици, много рядко явление“. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.