Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват причините, довели до пожара в Сливенската болница

Окръжна прокуратура Сливен образува досъдебно производство започна  разследване на причините довели до пожара в МБАЛ Хаджи Димитър, при който загинаха трима мъже в ковид отделението тази нощ. Загиналите са мъже на 66, 70 и 81 години. Днес разследващите направиха два огледа  на местопроизшествието, разпитани са свидетели. По досъдебното производство ще бъде назначена пожаротехническа експертиза, която да установи с категоричност причините за настъпилия пожар.

Сигналът за пожара е постъпил 02.39 минути, съобщиха от полицията. Два екипа на пожарната са се включили в гасенето и евакуацията на останалите болни, разказа ръководителят на спасителната акция инспектор  Пламен Димов. 

"Реагирахме с два автомобила. По най-бързият начин направихме евакуация на ковид отделението."  

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и  защита на населението“ комисар Владимир Демирев  коментира версиите, по които се работи.  

"- Едната е за проблем с електрическата инсталация, другата е проблем с кислородната инсталация и третата е небрежност, евентуално от пациентите някой да е пушил. Най-малко вероятна се очертава версията за проблем с кислородната инсталация."   

- От къде са загиналите? От Сливен ли са?  

- Загиналите, да от Сливен са".  

Управителят на болницата д-р Пенко Пенков също обяви, че възможно огънят да е тръгнал от цигара. 

"Следствените органи и ние видяхме, че в едно от леглата има запалка, която е обгоряла. Вероятно той или е пушил, или нещо от този род. След това персонала каза, че този човек постоянно е искал цигари."  

Двама от загиналите са починали в стаята от задушливия дим от тлеещ  дюшек, а третият, който е бил откаран в Центъра за спешна медицинска помощ  починал, докато е подготвян за транспортиране в клиниката по изгаряне в Пловдив. Други пострадали от пациентите няма, няма и пострадал персонал. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна