Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на голямата българска пианистка и клавирна педагожка, проф. Лили Атанасова

Проф. Лили Атанасова
Снимка: liliatanasova.wordpress.com

„Легендарната Лили“ беше тя за учениците си. Личност магнетична, артистична; музикален педагог и общественик от голям мащаб. Рождението ѝ съвпада със създаването на Музикалната академия, където тя ще вложи цялата си енергия и талант, за да изгражда млади таланти, музикална култура. За нея музиката беше любов, но и отговорност.

Учител във всички етапи на обучението ѝ е Андрей Стоянов – друга легендарна личност, възпитаник на Виенската консерватория. Съвсем млада, едва завършила Академията, Лили става негова асистентка и така школата „Андрей Стоянов“ се разгръща и надгражда като школата „Андрей Стоянов – Лили Атанасова“.

Малкото записи, които тя остави в Националното радио, свидетелстват за изключително надарен музикант, с брилянтна техника, строг художествен вкус, изумителна тонова култура. Учениците ѝ говорят за „любовно отношение към клавиатурата“. Това тя предаде на учениците си, това е част от спецификата на нейната школа.

Днес многобройните ученици на проф. Лили Атанасова, техните ученици са пръснати по цял свят. Дали са съхранили света на учителката си? Сигурно у всеки от тях е запазено основното: етичното, сериозното отношение към изкуството и желанието да надграждат.

В предаването „Студио „Музика“ на 16 ноември от 19.30 часа участва една от ученичките на проф. Лили Атанасова, д-р Анжела Тошева. Ще звучат някои от записите ѝ, които Националното радио съхранява.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна