Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС се произнесе срещу Унгария по казуси с мигранти

Съдът на Европейския съюз в Люксембург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът на ЕС постанови днес, че Унгария не е изпълнила задължения, произтичащи от закони в Евросъюза, с решението си да отхвърля молби за убежище на хора, пристигнали в държавата от трета страна, смятана за сигурна, предаде Ройтерс.

Освен това базираният в Люксембург съд постанови още, че Унгария не е спазила законодателството на ЕС, като е криминализирала някои действия за оказване на съдействие при съставяне и подаването на молба за убежище на нейна територия.

Тези мерки срещу неправителствени организации бяха приети в Унгария през 2018 г. и често са наричани „Спрете Сорос“ по името на американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос, чиито действия отдавна са атакувани от премиера Виктор Орбан, отбелязва АФП.

Унгарският закон предвижда до една година затвор за оказване на съдействие на човек, търсещ убежище.

„Криминализирането на такива действия посяга на упражняване на права, защитени от законодателството на ЕС по отношение на подпомагане на кандидатите за международна защита“, се посочва в решението на съда.

Будапеща загуби редица дела, свързани с миграцията, които се разглеждат от най-висшия съд на ЕС, след като премиерът Виктор Орбан наложи твърда политика към мигрантите след вълната от пристигнали в съюза през 2015 г., изненадала ЕС.

Унгария понякога спазва решенията на Съда на ЕС, но има и случаи, когато ги игнорира.

Миналата година властите затвориха граничните лагери, след като съдът постанови, че условията в тях са сравними с тези в арест.

Но Унгария и досега игнорира решение срещу полицията за безразборно и често пъти съпроводено с насилие депортиране на търсещи убежище.

Унгарският хелзинкски комитет приветства последното решение на Съда на ЕС.

„Ще можем отново да помагаме на нашите клиенти без страх от влизане в затвора“, каза пред АФП Марта Пардави, съпредседател на неправителствената организация. Тя призова правителството „да не саботира прилагането“ на съдебното решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна