Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоцентралата в Труд остава затворена, реши ВАС

Върховният административен съд със свое решение потвърди наложената от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив  принудителна административна мярка, с която през октомври миналата година беше спряна дейността на Централата за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез индиректно използване на биомаса в пловдивското село Труд.

С окончателното си решение ВАС отменя решението на Административен съд – Пазарджик и отхвърля жалбата на дружеството срещу наложената мярка.

Най-тежката административна мярка беше наложена от екоинспекцията с цел предотвратяване негативното въздействие върху човешкото здраве поради разпространението на миризми от производствената дейност на предприятието и имаше широк обществен отзвук.

Срокът на действие на принудителната административна мярка е до предприемане от страна на дружеството на необходимите мерки да не бъдат допускани при никакви обстоятелства миризми и газови емисии от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт и след потвърждение от министъра на здравеопазването, че липсва опасност за здравето на хората.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна