Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Кръстев: Русия се опитва да запази позициите си на Балканите чрез Сърбия

| обновено на 19.11.21 в 13:23
Снимка: БГНЕС

Русия се опитва да запази своите стратегически позиции на Балканите чрез Сърбия. Това заяви в предаването “Нашият ден“ на БНР журналистът Николай Кръстев.

"Вучич ще посети Москва за 19-и път. Това като цифра и статистика за седем години показва колко единият и другият са инвестирали в близките отношения между Сърбия и Руската федерация.

Днес Сърбия се бори за своята енергийна независимост. Президентът Вучич иска, ако може да запази добрите цени, които години наред получаваше за руския газ.

Според новата формула, която Москва предостави на Белград, става въпрос за цена, близка до 900 долара за 1000 кубически метра, което е наистина е нещо невероятно. Средната цена на руския природен газ през 2020 г. е била 125 евро за 1000 кубически метра, според данните на “Газпром“ за доставките за дългосрочни договори. Това само по себе си показва, че Сърбия иска на всяка цена да запази тези изгодни условия, които има.

Вучич коментира, че страната му ще преговаря за закупуването на 3 млрд. кубически метра газ през следващите 10 години. И иска да се превърне в централен хъб на руския газ за Балканите. Тук разговорът е много икономически, но подсказва как изглеждат руско-сръбските отношения.

Това е нещото, което коментираха всички анализатори, че когато ви се дават изгодни кредити, изгодни парични ресурси, винаги идва момент, в който трябва да се плати истинската цена, а не политическата, която се дава в даден момент."

Сърбия днес

"Имах възможност по линия на един регионален здравен проект да бъда в Белград и Ниш. Имах възможност да посетя едно от трите Covid болници в съседна Сърбия, направеното е факт.

Сърбия в това отношение иска да докара докрай своята близост с Русия. Тя ще бъде първата страна в Европа, която ще използва новата руска ваксина. Там има завод, който в скоро време ще започне да произвежда ваксината “Спутник“."

Чуйте Николай Кръстев в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС и БНР, архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна