Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: Да се направят поуки от трагедията на АМ „Струма“, за да не се допускат вече подобни инциденти

Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ „Струма“ по най-добрия начин, за да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Това заяви в интервю за БНТ премиерът Стефан Янев.

„Превантивните действия, условията за безопасност във всяка една дейност, които така или иначе в много случаи са заложени на книга, но не се проверяват достатъчно дълбоко вероятно и начинът, по който става тяхната проверка и се верифицира дали е свършено, или не каквото трябва, не е достатъчно убедително за обществото. Т.е. ние трябва да намерим тези резерви, където и да съществуват, и да ги направим в един работен порядък да дават резултата, който обществото очаква“, заяви Янев.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома.

След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Правителството няма намерение да въвежда задължително ваксиниране, увери премиерът.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ.

Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Служебният премиер каза още, че би обмислил покана да остане в редовно правителство като министър на отбраната, когато я получи.

Янев каза още, че продължава строежът на автомагистрала „Хемус“ по лотове 1,2 и 3.  За установените нередности по отсечките 4 и 5 са взети мерки. По отношение на протестите на строители премиерът обясни:

„И двете организации, които протестираха и искаха от служебния кабинет едно, две или три, всъщност бяха странно представени от едни хора, които преди това са били шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“. Трима бивши шефове на АПИ в момента са в браншова камера и протестират срещу решения, които те са гласували и те са взимали“.

Служебното правителство ще предложи промяна в Закона за обществените поръчки, по отношение на ин хаус процедурите, съобщи премиерът Янев.

По повод наближаващия край на мандата на служебното правителство премиерът заяви, че България няма да отстъпи от позицията си за европейската перспектива пред Република Северна Македония, но тази позиция трябва да бъде обяснена по-добре на европейските ни партньори:

"Аз съм направил достатъчно срещи с европейски посланици, от които чух едно и също - ние вашите тези не бяхме чували преди. Обясняваме, разбира се, и няма да отстъпваме, защото става въпрос за български национални интереси".

Стефан Янев изтъкна още, че страната ни има "двупистов подход спрямо Русия" и че изказаното от президента мнение, че Крим в момента е руски няма да има дългосрочни външнополитически последствия:

"България има позиция, тя е в съзвучие със страните членки на ЕС и ние няма да я променяме. Използваме това, което много често се нарича "двупистовият подход" към Русия. Т. е. от една страна ние не сме съгласни с действията, които нарушават международното право, но в същото време сме за запазване на диалога".
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна