Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов:

Ценови скок – не разчитайте само на инвестицията в имоти

Снимка: Георги Нейков, БНР

Сигурни ли са гражданите на България за финансовото си бъдеще при галопиращите цени дори и на най-необходимите стоки през цялата есен?

Нов ценови скок се очаква от 1 януари, когато и електроенергията, и газът ще повишат стойността си.

За всичко това се писа и говори много напоследък, само много хора не разбраха как ще бъдат защитени от държавните институции или от още необсъдения и неприет бюджет за 2022 година.

За държавата ще бъде трудно да се намеси в ценообразуването, както и в защитата на доходите и на гражданите, но все пак има механизми за защита поне на най-бедните слоеве от населението, каза за "Нашият ден" икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Международните анализатори смятат, че цените ще се успокоят през 2022-ра и 2023-та година, ако обаче не се случат и други непредвидени икономически обстоятелства.

Нямаше как цените да се задържат, защото през 2020 година имаше силно понижаване на производството, за сметка на обявяването на локдаун в различните държави.

Г-н Николов посъветва хората и сами да се погрижат за спестяванията си, както и да не разчитат винаги на традиционното средство за борба с инфлацията – закупуването на имоти.

Чуйте Адриан Николов в звуковия файл.

Чуйте Адриан Николов в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени