Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с нови предложения за прозрачността на политическата онлайн реклама

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи нови правила за прозрачност и насочване на политическата онлайн реклама. Предложението обхваща ясно обозначаване на политическите реклами, включително името на рекламния спонсор, изразходваната сума, източниците на използваните средства, както и връзката между рекламата и съответните избори. Това гласят част от предложенията на ЕК за прозрачността на политическата реклама и определянето на целевата ѝ аудитория.

Ще бъдат забранени и данните за етнически произход, религия и сексуална ориентация. Това са част от мерките за защита на почтеността на изборите и открития демократичен дебат. Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова подчерта:

"Гражданите ще могат да разбират защо виждат определена реклама, кой е платил за нея и как варират данните, насочени към тях. Правилата за значима прозрачност ще се прилагат по цялата верига за производство - политическа партия, PR фирма, дигитална платформа, инфлуенсър. И това важи не само за Фейсбук или Гугъл. Ако не се предоставя тази информация, политическата реклама онлайн ще бъде незаконна".

Правилата също така ще забранят техники за усилване, които използват чувствителни лични данни, позволени да бъдат използвани "само след изрично съгласие от заинтересовано лице“.

Онлайн платформите ще бъдат принудени "да включат в рекламите ясна информация на каква основа тя е насочена към човека и да се публикуват кои групи лица са били прицел на рекламата, въз основа на какви критерии и с какви инструменти или методи за усилване, наред с другото“.

Комисията предлага също така да се актуализират действащите правила на ЕС за „мобилните граждани“ на Съюза и тяхното право да гласуват на европейски и общински избори, както и за европейските политически партии и фондации.

От държавите членки на ЕС ще се изисква да въведат "ефективни, пропорционални и възпиращи глоби", след като правилата влязат в сила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени