Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски ракетен разрушител навлезе в Черно море, руските военни го проследяват

Американски разрушител с управлявани ракети клас "Арли Бърк"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати съобщиха в четвъртък, че неин разрушител с управлявани ракети клас "Арли Бърк" (Arleigh Burke) е навлязъл в Черно море като "част от рутинен патрул".

"Докато е в Черно море, корабът ще работи със съюзниците и партньорите на НАТО в региона, работейки заедно за гарантиране на сигурността и стабилността в този жизненоважен международен воден път", заяви Шестият флот на ВМС на САЩ.

Руските военни отбелязаха, че са започнали да проследяват американския кораб и да наблюдават действията му, съобщи агенция ТАСС, цитирайки руското министерство на отбраната в четвъртък.

Маневрата идва в момент на високо напрежение в региона, като от една страна Русия, а от друга страна Украйна и НАТО провеждат военни учения през последните седмици, а Москва отрича подозренията на Киев и Вашингтон, че обмисля инвазия в Украйна.

Навлизането на разрушителя с управлявани ракети клас "Арли Бърк" в Черно море при рутинен патрул е факт, ден след като Русия заяви, че е провела там военни учения с участието на самолети и кораби, напомня Ройтерс.

Мисията на "Арли Бърк" следва подобно посещение в Черно море по-рано този месец от американския команден кораб USS "Маунт Уитни" (Mount Whitney), който също беше проследен отблизо от руския флот.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна