Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преговорите за коалиция: Модернизация на българската армия и създаване на фонд за тази цел

Снимка: ФБ на "Продължаваме промяната"

Модернизация на българската армия и създаване на фонд за тази цел бе едно от предложенията на  политическите партии, участващи в коалиционните преговори по темата Национална сигурност с Продължаваме промяната. От ДБ предлагат и разполагането на многонационални сили на наша територия.

От БСП поискаха модернизация на армията, превъоръжаване и технологично осъвременяване на въоръжените ни сили.

Атанас Зафиров от БСП: "Модернизация на въоръжените сили в широкия смисъл на думата - превъоръжаване".

Социалистическата партия иска и създаване на Национална гвардия у нас.

Теодора Илчовска от "Има такъв народ" се присъедини към идеята за модернизацията на армията. От партията поискаха още и участието на страната ни в съвместни формирования с други държави членки на НАТО.

"Придобиване на отпаднала техника от съюзниците, съвместно използване на бази, въоръжения, съвместни формирования", посочи Илчовска. Два процента от брутния вътрешен продукт да бъдат за отбрана, предлагат още от "Има такъв народ".

От Демократична България предлагат разполагането на многонационални сили на НАТО у нас.

Георги Цветков от ДБ:

"Трябва да стане наистина в рамките още на 2022 година, като основната идея е всъщност ограниченият ни национален ресурс да може да го компенсираме с разполагане на допълнителни съюзни системи на наша територия. Тук говорим за такива, които са както Сухопътни войски, така сили за специални операции, елементи от противовъздушна противоракетна отбрана, военновъздушни сили".

"Продължаваме промяната" смятат, че плановете и програмите за въоръжените сили у нас са нереалистични.

Тодор Тагарев от ПП:

"И те реално не могат да насочват и да водят развитието на Българската армия и на отбранителните способности".

Какво трябва да се направи, според него, за по-добра координация в ситуации на бедствия и аварии в страната:

"Ние няма как да създадем някаква централна структура, която да държи в себе си всички необходими способности - най-малкото, защото не може да определим, което е предмет на НАТО организационна структура, което е предмет на другата организационна структура".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР