Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър забрани влизането в страната на пътници от 8 африкански страни заради новия Covid вариант

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър забрани от днес, 26 ноември, влизането в страната на пътници от 8 африкански страни заради открития в Ботсвана нов вариант на коронавируса, съобщи Министерството на здравеопазването тази вечер. По-строг контрол се въвежда на летищата и за пристигащи от други страни, където са установени такива случаи.

На всички, които през последните 14 дни преди пътуването си към Кипър са пребивавали или преминавали през територията на Южна Африка, Ботсвана и още 6 африкански държави, се налага забрана за влизане в страната.

От нея са освободени кипърските и европейските граждани и техните семейства, както и граждани на трети страни, пребиваващи постоянно в Кипър. За тях обаче се въвежда много строг здравен протокол.

Дори да са ваксинирани или преболедували вируса, пътуващите от тези групи подлежат на задължителна 10-дневна карантина в определен от държавата карантинен хотел. Освен това те трябва да направят три PCR теста – в рамките на 72 часа преди заминаването им за Кипър, след кацането им на острова и след изтичането на срока на карантината.

Ще бъдат извършвани по-строги проверки на летищата на пристигащи от Израел и други страни, където са открити случаи на новия вариант. Тези пътници също ще бъдат изследвани чрез PCR тестове, независимо дали са ваксинирани.

Към момента вариантът на вируса от Ботсвана не е идентифициран в Кипър, уточни Министерството на здравеопазването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени