Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще има механизъм за установяване на границата между Армения и Азербайджан

Владимир Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян
Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде създаден механизъм за демаркация на границата между Армения и Азербайджан. Това обявиха след преговори в Сочи руският президент Владимир Путин, азербайджанският му колега Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян.

След тричасови преговори тримата лидеримнаправиха съвместно изявление за медиите. Президентът Путин заяви, че подробно са били обсъдени икономически въпроси, включително възстановяването на автомобилния и железопътния транспорт в района на Нагорни Карабах. Той добави, че следващата седмица в Москва ще се съберат вицепремиерите на трите страни, за да продължат съвместната работа. Алиев и Пашинян благодариха на Путин за посредническите му усилия и изтъкнаха важната роля на руските миротворци за стабилизирането на обстановката в района на конфликта. 

В нощта на 9 срещу 10 ноември миналата година тримата лидери подписаха мирно споразумение, което сложи край на шестседмичната война между Армения и Азербайджан. В Нагорни Карабах бяха разположени 2 хиляди руски миротворци за период от пет години, а в Азербайджан беше създаден руско-турски център за наблюдение на примирието. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени