Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Владкова: Коалицията в Германия за първи път говори открито за федерализация на ЕС

Снимка: Иван Русланов

"Зелените вероятно са най-големият губещ в преговорите за правителство в Германия. Лидерът на либералната партия Кристиан Линднер е със силна позиция и постигна запазване на финансовата дисциплина, той ще оглави финансовото министерство. Зелените в Германия ще трябва да преглътнат много неща - няма да има данъчна реформа, няма да има ограничаване на скоростта по магистралите. На преден план излиза Роберт Хабек, съпредседателят на Зелените, който ще оглави министерство, което ще съчетава и икономика, и екология, а това ще е много труден баланс. Предвиждам и трудно сътрудничество между Хабек и Линднер, защото двете партии имат различни погледи. Екологичните желания на Зелените трябва да минават през финансовия министър, който е от либералната партия". 

Коментарът е на международния редактор и водещ на предаването "Събота 150" Весела Владкова. 

На 8 декември, когато Олаф Шолц ще положи клетва като канцлер на Германия, властта ще поеме първата тройна коалиция във федералната република. Наричат я "светофар" по аналогия на цветовете на трите партии - социалдемократи, либерали и зелени. 

Според Владкова бъдещият външен министър на Германия Аналена Бербок ще има повече успех в отношението към Източна Европа

"Олаф Шолц не е известен като силен във външната политика. Затова Бербок вероятно ще е водещата фигура във външната политика. За нея е важна задачата ЕС да се превърне в силен световен играч като САЩ и НАТО. Германците са известни, че са последователни във външната си политика. Интересно е, че и Шолц, и Бербок ще направят първите си официални посещения в Париж. Това е много ясен проевропейски сигнал". 

Весела Владкова посочи, че новата тройна коалиция говори за европейския суверенитет като укрепване на ЕС, а не като противопоставяне на НАТО и на трансатлантическите отношения. 

"Но се говори за първи път открито за федерализация на ЕСНяма конкретика обаче как ще се постигне това. Посещенията в Париж ще са посветени и на това. Да си припомним, че Франция поема председателството на ЕС от януари". 

Интервюто с Весела Владкова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени