Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил и Враца припомниха Ньойския договор

Снимка: Кирил Фалин

В Кюстендил направиха шествие за 102 години от Ньойския дотовор

Група от местното дружество „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил организира шествие по повод 102 години от Ньойския договор, откъснал Западните покрайниин от България.

Никой вече не взима отношение по  повод годишниянта от Нъойския договор и това е умишлено и се неглижира, кзаха участници.

След поднасяне на цветя на паметника на Тодор Александров групата продължи до бюста на Яворов  в парка до централната ул."Демокрация".Те носеха плакат с надпис „Долу Ньой“.

"Отбелязваме тази дата, за да припомним и кажем, че нищо не е забравено, няма да забравим и няма да простим тази световна неправда“, каза в изявление пред медиите Владимир Миланов, председател на „Св. св. Кирил и Методи“ в Кюстендил.

По повод на 102 години от подписването на Ньойския диктат призовавам национално мислещите хора в България да намерят гроба на поета Емануил Попдимитров, да го почистят и запазят. Ако не от национален, то поне от човешки и християнски дълг. Намира се на самата сръбско-българска граница, принадлежало е към махалата Бубраница на разделеното с Ньойската граница село Ресен, сега е към село Горно Уйно, Кюстендилско, апелира директорът на КИЦ в Босилеград Иван Николов.

Възпоменателен митинг за Ньойския договор имаше и във Враца,

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени