Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преговорите за ново правителство: Македония на фокус

| обновено на 27.11.21 в 22:47

Четирите политически сили, които преговарят за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България.

От обединение "Демократична България" заявиха, че продължаващо блокиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС не е в интерес на България.

Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна карта, която да стане част от преговорния процес:  

 "В картата да бъдат описани съвсем конкретни искания към Скопие. Картата трябва да включва конкретни неща като: конкретен график за изграждане на обща комуникационна инфраструктура; редовни общи заседания на кабинетите и парламентите, на които да се обсъжда прилагането на Договора за приятелство и другите мерки; ревизия на учебниците по история".

За нов обвързващ документ между София и Скопие се обяви и представителят на партия "Има такъв народ" Димитър Гърдев:

"Това, което искаме, е да се случат няколко неща. Първо - гарантиращ документ, че нямат малцинствени претенции - и териториални - също. Другото, което е изключително важно, е да бъде прекратен езикът на омразата. Искам само да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат предварително ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети определени ангажименти"

Гърдев настоя България да води по-активната политика в Европейския съюз.

Нов имидж на България във външнополитически план, безвизов режим със Съединените щати, влизане в Шенген, присъединяване към Еврозоната и електронно гласуване или гласуване по пощата за гражданите в чужбина. Това включва визията на "Продължаваме промяната" по последната обсъждана тема в коалиционните преговори -за външната политика.

За конструктивен диалог с Република Северна Македония се разбраха четирите преговарящи партии.

По-рано четирите партии - ПП, БСП, ИТН и ДБ - преговаряха за финансовата и бюджетната политика.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР