Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сметището край Шереметя вече е рекултивирано

Снимка: Здравка Маслянкова

Община Велико Търново приключи с техническата рекултивация на закритото сметище за битови отпадъци край село Шереметя. Предстои теренът от над 60 декара да бъде залесен.

Пет години след закриването на старото депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя теренът, който беше сметището на общината 44 години, вече е рекултивиран.  

Изградени са системи за отвеждане на валежите, както и за улавяне на газовете от гниещата органична маса, посочиха от Община Велико Търново.  

Теренът е затрупан със земна маса с дебелина 1 метър и ще бъде затревен.  

Рекултивацията се финансира с 2,5 млн. лева от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и от общинския бюджет. 

В област Велико Търново рекултивацията на закритите общински депа за битови отпадъци ще приключи до края на годината и няма да бъдат налагани евросанкции, посочиха от Регионалната екологична инспекция.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР