Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите в Испания излязоха на протест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди агенти на Националната полиция, Гражданската гвардия и местната полиция демонстрираха тази събота в Мадрид срещу реформата на Закона за гражданската сигурност. Според организаторите на протеста е имало около 150 000 души, а според правителството са били 20 000.

Участниците в протеста, който е подкрепен от около 40 полицейски организации, преминаха през центъра на Мадрид, пред сградата на парламента и накрая спряха пред Министерството на вътрешните работи, където скандираха "Да живее Испания" и "Да живее Гражданската гвардия и Полицията ".

Те носиха лозунги с призиви за оставката на министъра на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка и срещу правителството на Педро Санчес. Мотото на протеста бе "Не на гражданската несигурност".

Протестът бе подкрепен от „Народната партия“, „Вокс“ и „Гражданите“. От прочетения манифест стана ясно, че според полицейските служители реформата се прави „напълно зад гърба на силите и органите за сигурност", което е "голяма грешка", защото те са "експертите, а не правителството". Те считат, че този закон облагодетелства "престъпника" и "предава послание за безнаказаност“.

Според говорителя на правителството Изабел Родригес обаче реформата ще гарантира, че полицейските служители ще имат по-добри средства и ресурси за борба с престъпността, както и повече гаранции за добро заплащане.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна