Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омикрон: Редица страни ограничават пътувания и полети от и до Южна Африка

| обновено на 28.11.21 в 19:24
Снимка: Алами/Ройтерс

Новият вариант на коронавируса Омикрон продължава да се разпространява в Европа, а правителствата по цял свят прилагат мерки за възпиране на новия вариант.

13 случая на заразени с Омикрон са установени в Нидерландия. Заразените са пристигнали от Южна Африка в Амстердам в петък. Те са част от общо 61 пътника, които са дали положителен резултат за Covid след пътуване до Южна Африка.

Всички пристигнали пътници в петък са карантинирани в хотел близо до летището в Амстердам. А останалите пасажери, които са с негативен резултат за коронавирус, са в изолация по домовете си за 5 дни. Властите в Нидерландия предупредиха, че може да има и още случаи на заразени с новия вариант. Здравният министър на Нидерландия Хуго де Йонг:

"Призоваваме всички, които са се върнали миналата седмица от Южна Африка, да се обърнат към здравните служби и ако дадат положителен резултат, да се карантинират. Всички, които идват от включените в списъка високорискови държави в Южна Африка, са задължени да се самоизолират".

Два случая на заразени с Омикрон бяха установени и в Дания, а в Германия болните от новия вариант вече са трима.

В Европа Омикрон е засечен вече и във Великобритания, Белгия, Италия и Чехия.

В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка, като се предприемат и други противоепидемични мерки.

Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон - новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация.

Израел обяви, че затваря границите си за всички чужденци и въвежда отново използването на технология за проследяване на телефоните, за да ограничи разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Израелците ще трябва да представят негативен ПСР тест на влизане в страната, ваксинираните срещу Covid се карантинират за три дни, останалите за 7.

Гърция също забрани влизането на чужденци от Южна Африка.

Австралия регистрира първите два случая на заразени с новия вариант на вируса.

Няколко държави обявиха, че ограничават пътуванията до Южна Африка, където първо беше засечен Омикрон. Сред тях е и Катар - ключов център за международните полети. Ограничения налагат и Съединените щати, Великобритания, Саудитска Арабия, Кувейт и Нидерландия.

За да ограничи разпространението на новия вариант, Швейцария обяви, че ще наложи изисквания за карантиниране на пътниците, пристигащи от Великобритания, Чехия, Нидерландия, Египет и Малави, където бяха регистрирани случаи на новия коронавариант.

В петък Швейцария забрани директните полети от Южна Африка и съседни региони заради установяването на силно заразния "Омикрон". Бяха наложени и ограничения за пътуващите от страни като Хонконг, Израел и Белгия. Влизането от тези държави ще бъде възможно само за швейцарски граждани, както и за хората, които имат разрешение за пребиваване в Швейцария или района на Шенген.

Случаи на варианта Омикрон бяха регистрирани и в съседите на Швейцария Италия и Германия. Засега обаче страната не налага ограничения за пътуване спрямо държавите, с които граничи.

Бързото затваряне на граници по света предизвика хаос по летищата - в Йоханесбург на международното летище се стекоха множество хора в отчаян опит да хванат последните полети преди забраните да влязат в сила.

Омикрон - разпространява се по-бързо, по-устойчив е на лечения и ваксини

Учените се опитват трескаво да установят какви са качествата на променения коронавирус - първоначалните данни показват, че се разпространява много по-бързо и е по-устойчив на познатите до момента лечения, в това число и на ваксините.

Лекарите в Южна Африка дадоха първи данни как протича болестта при зараза с Омикрон:

"Това не са само мои данни, но и на всички лекари в и около Претория. Всички виждаме една и съща картина - много, много леки симптоми, което означава ,че могат да бъдат лекувани и у дома. До момента не знам някой от колегите ми да се е налагало да слага на кислород свой пациент".

Омикрон предизвика и геополитическо напрежение. Държавният департамент на Съединените щати приветства Южна Африка, че веднага сигнализира света за новия вариант и така намекна за начинът, по който Китай реагира, когато коронавирусът се появи за първи път.

Южна Африка от своя страна се оплака, че е наказвана с драконови мерки заради това, че е открила Омикрон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени