Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 200 деца от област Плевен са включени в проекта „Топъл обяд“ на БЧК

Снимка: БЧК, архив

Над 200 деца от област Плевен са включени в проекта „Топъл обяд“ на Българския червен кръст (БЧК). Те са на възраст от 7 до 18 години и са от уязвими групи.

Реализирането на проекта „Топъл обяд“ започва от 1 декември за деца от основно училище „Христо Ботев“ в село Божурица, средно училище „Васил Априлов“ - град Долна Митрополия, средно училище „Христо Смирненски“ - град Гулянци и ученици от град Белене в средно училище „Димчо Дебелянов“ и основно училище „Васил Левски“.

В общините, в които се реализира проектът тази година, има високо ниво на безработица. Обхванатите деца в една значима част се отглеждат в непълни семейства, многодетни семейства.

Целта на тази помощ е да се намали рискът от отпадане на учениците от учебния процес, като се облекчи бюджетът на социално слабите семейства.

Подборът на децата е съобразен с критерии, заложени в правилника на Българския червен кръст, за предоставяне на храна в обществени трапезарии с доход на член на семейството до 80% от минималната работна заплата, редовно посещаващи учебни занятия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР