Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Присъствено учат 55% от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“

Илюстрация: „Амалипе“

В 55% от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ са възстановили напълно присъствената форма на обучение. Това показват резултатите от проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Проучването на неправителствената ромска организация, базирана във Велико Търново, е обхванало 127 училища от мрежата училища „Всеки ученик ще бъде отличник“. В голяма част от тези училища се обучават ромски деца.

В четири пети от училищата присъственото обучение в началните класове вече е възстановено, като в 54% присъствено се обучават всички паралелки, сочи проучването на център „Амалипе“.

Връщането към присъствено обучение е резултат от съгласието на мнозинството от родителите техните деца да бъдат тествани в училище. Във всяко трето училище всички или почти всички родители са дали съгласие, сочат още данните на „Амалипе“.

В училищата с концентрация на уязвими групи особено активна е ролята на образователните медиатори, които убеждават родителите и се включват в тестването на децата. В 17 на сто от училищата няма образователен медиатор и нуждата от такъв е видима, посочват от ромската неправителствена организация. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР