Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха Меморандум за нова сграда на Операта в Пловдив

2
Подписване на Меморандум за нова сграда на Опера Пловдив
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

300 000 лв. от бюджета на Министерството на културата са заделени за проект на нова сграда на Операта в Пловдив. Това стана ясно по време на церемония в областния град за подписване на Меморандум за изграждането ѝ. 

Под документа подписите си сложиха служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на фондация „Дом за Пловдивската опера“ Любозар Фратев, който символично подари на министъра своята значка със символа на културната институция. 

Проф. Велислав Минеков заяви, че се чувства щастлив, защото се слага началото на нов културен обект в Пловдив, сграда на пловдивската опера.

Министърта на клутарата не се ангажира със средства нужни за построявене на новата опера. Кметът на Пловдив Здравко Димитров след подписване на меморандума заяви, че ще обяви международен архитектурен конкурс за Държавната опера в най-скоро време. Той поясни, че в близките месеци ще има яснота и къде ще е мястото, където ще се строи новата сграда. 

Любозар Фратев председател на фондация "Дом за Пловдивската опера" обяви, че са готови да се ангажират с модел за управелние на бъдещата сграда и с намиране на 1/3 от нужните средства за строежа. Той съобщи, че има осигурени 10 млн. лева за ремонт на Концертна зала, след разговори в МК. От там обявиха, че в бюджета за култура ще има заложени повече средства, като поисканите от МФ са 250 млн. лв. повече за 2022 година, което е увеличение 0,2 % от БВП на държавата. 

Министърът на културата каза, че България вече е приета в Комитета за световното наследство, ЮНЕСКО. Той се завърна от Париж, където е имал срещи в Асамблеята.

Проф. Минеков и заместникът му Пламен Славов ще посетят и "Дефиле на младото вино". Тази година то е с рекорден брой участници - 60, от които 42 винопроизводители и общо 18 производители на храни и съпътващи продукти. Щандовете им са разположени в дворовете на 16 възрожденски къщи в Стария Пловдив. 

Организатори са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. В третия ден винените дегустации продължават до 17:00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени