Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Стефанов за грижата за образа

Гост на предаването „ФотоФабрика – факт и фикция“ е професорът от Софийския университет Валери Стефанов. 

Валери Стефанов е автор на неотдавна излязлата книга "Имало едно време в България – фотографски кодове и носталгични сюжети".

Това е отправната точка към един разговор за грижата за образа, за „откраднатия лик“, за постепенното преодоляване на страха от фотографията в началото на миналото столетие, когато за мнозина фотографирането е било травматично събитие... както и за различните начини, по които хората „пренасят себе си във времето“.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимките са предоставени от "ФотоФабрика"
Валери Стефанов е професор по история на българската литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доктор на филологическите науки. 

Автор е на петнайсет литературоведски книги – „Лабиринтите на смисъла“, „Литературната институция“, „Участта Вавилон“, „Българска литература ХХ век“, „Българска словесна култура“, „Дяволът“, „Четирима автори на „Дон Кихот“ и др. През 2004 г. издава първия си роман – „Изгубените магарета“. Носител на наградата „Южна пролет“ за първа критическа книга, наградата на Сдружение на българските писатели за критическата книга „Творбата – място в света“, наградата на София за романа „Някой отдолу“, наградата „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“ и др. 

Член е на редакционни колегии на редица академични сборници и издания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени