Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен: ЕС да ускори ваксинацията срещу Covid-19 и поставянето на бустeрни дози

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да ускори ваксинацията срещу Covid-19 и поставянето на бустeрни дози, за да спечели време срещу новия вариант на вируса, наречен "Омикрон", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.Урсула фон дер Лайен.

Открит в Република Южна Африка, вариантът вече е установен в няколко европейски държави - Белгия, Дания, Германия, Италия и Нидерландия.

Според Фон дер Лайен учените и производителите на ваксини се нуждаят от поне 2 или 3 седмици, за да оценят напълно риска от Омикрон и в това време властите трябва да се фокусират върху превантивните мерки, в това число върху социалното дистанциране, за да опазят здравето на гражданите.

Думите ѝ идват на фона на многохилядни протести в Австрия вчера и в Чехия днес срещу затягането на противопандемичните мерки.

Председателят на Еврокомисията посочи също така, че в договора с "Пфайзер и Бионтех" има клауза, съгласно която двете компании са задължени да адаптират ваксините си, доставяни на Евросъюза, срещу новите варианти на коронавируса в рамките на 100 дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна