Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Детска книжка за вредите от замърсяването на въздуха издадоха в смолянското село Смилян

Снимка: Посетителски информационен център - Смилян

Детска книжка за вредните ефекти от замърсяването на въздуха издадоха от читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927" в смолянското село Смилян в партньорство с неформална родителска мрежа „Въздух за децата“.

Книжката е уникална с това, че представените картинки са съобразени с местния контекст - познатата часовника кула, както и традиционните за региона дрехи и архитектура.  Насочена е към проблеми на замърсяването на въздуха.

Издаването ѝ е поредна инициатива от кампанията в Смилян, започнала през месец септември, когато излезе от печат брошурата с медицински съвети за родители "Предписание за по-чист въздух", а през октомври се проведе информационна среща за родители с д-р Снежана Вакърова.

Книжката е съставена с помощна на целия екип на читалището.

В началото на ноември бе предоставено по едно копие от нея за всички деца, обучаващи се в детската градина в селото и във филиала ѝ в Могилица, за училището за началния етап на образование в Смилян и за педагогическия персонал в образователните заведения.

Преподавателите вече използват двете  издания, разработени по проекта, които са чудесен повод за разговор и за смислени самостоятелни занимания на децата в условията на онлайн обучение.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР