Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наръчник ще надгражда уменията на кадрите в туризма

Снимка: БГНЕС

Нов наръчник, който включва практически насоки за развитието и надграждането на дигитални, социални и зелени умения за туристическите кадри е достъпен у нас. Наръчникът включва пакет от материали за всяко едно от направленията. Материалите са организирани така, че стъпка по стъпка да подпомогнат усвояването на няколко десетки умения, коментира доц. Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна, която е един от ръководителите на проекта по разработката на наръчника. Той се реализира от консорицумът Next Tourism Generation -  първата по рода си инициатива в Европа за подобряване на партньорството и връзките между образователните институции и туристическия бизнес. Крайният резултат, по който работят общо 14 университета и туристически асоциации от 8 държави е подобряване на качеството на образованието.

На практика с готовия вече пакет от материали, ще се постигне хармонизиране на обучението по туризъм в университетите в Европейския съюз, така че клиентите да получават еднаква качество на услугите в различните части на съюза, каза Иванова.

Докато традиционното образование има по-базова, по-фундаментална подготовка, насоките в наръчника са по-професионално ориентиран. Материалите могат да се ползват за конкретни дейности, за конкретни позиции.

В последните години проблемът с кадрите в туризма е все по-сериозен. Отливът е с около 40 на сто. Докато преди години имаше недостиг на персонал по курортите и се налагаше внасянето на работна ръка от чужбина, сега вече е налице недостиг на работни места. Затова на дневен ред излиза търсенето и прилагането на умни решения, които да дадат сигурност на туристите и да подсилят техните преживявания, казва директорът на Колежа по туризъм доц. Генка Рафаилова

Повече може да чуете в звуковия файл.Репортажът е в рамките на рубриката "Рестартирай Европа"!


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР