Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищен директор: Родителите са изнервени и се настройват срещу училището, а то не е виновно

Децата започват да стават все по-слабо социални, променя се тяхното поведение, отчита Елена Кърпачева

Снимка: БГНЕС

Малките са на училище от три седмици и се тестват. Всичко върви стройно и без паника. Тестове обаче има до края на тази седмица и след това те трябва да се приберат у дома, обясни пред БНР Елена Кърпачева, директор на 22 СУ в София.

„За малките ученици това е много лошо, да не кажа фатално. Как се учи азбука първи клас вкъщи? И родителите абсолютно ги разбирам, че са изнервени и се настройват срещу училището, то не е виновно, но това е мястото, където трябва да бъдат техните деца в момента“, изтъкна тя в предаването „Преди всички“.

Досега няма нито един положителен тест, уточни училищният директор и допълни, че десетина процента от малките ученици са си останали вкъщи. Учениците в начален етап в училището са 437.

„Няма болни.“

„Добре би било големите ученици да се върнат на ротационен принцип – да учат две седмици, две седмици вкъщи. И аз самата съм объркана. Хем искаме всички деца да са при нас, хем да ги предпазим, да не загубят социалните си контакти“, коментира Елена Кърпачева. 

Тя обобщи, че „родителите искат децата да се върнат в училище, а и самите деца искат“.

Според директора част от големите ученици първи трябва да се върнат в клас, без зелен сертификат и да се спазва дисциплина.

Много от учениците, особено големите, демонстративно отказват да носят маски. Ние сме като жандармерии по коридорите непрекъснато“, разказа още Кърпачева.

По непотвърдени данни преболедувалите деца, разполагащи със зелен сертификат в 22 СУ не са много. Това важи и за ваксинираните ученици и за момента не е възможно да се стигне границата от 50%, поясни тя.

Най-лесно ще бъде, ако по-големите ученици се тестват вкъщи и идват с готовите резултати, допълни още училищният директор.

Децата започват да стават все по-слабо социални, променя се тяхното поведение, засилва се агресията, защото тези емоции трябва да излязат някъде“, посочи Елена Кърпачева, която е психолог. 

Тя смята, че децата са устойчиви и „в един момент, когато нещата се оправят, те ще успеят да изплуват от това състояние“.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!