Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади артисти опознаха и заснеха творци от Дома за ветерани в София

Тази вечер е онлайн премиерата на филм с 6 видеопортрета

Снимка: Фейсбук

Едногодишният проект „До теб - от другата страна“ е основан на идеята за творческа среща между две поколения – шестима от творците от Дома за ветерани на културата и изкуството и студенти по изкуствата и млади артисти.

Всяка от двете групи обединява личности от различни специалности в сферата на културата и изкуствата.

В резултат на тези срещи са заснети 6 портретни видео миниатюри с писателя, поет и журналист Любен Лачански, журналиста, кино- и литературен критик Величко Хинов, кинорежисьора проф. Иван Терзиев, редактора от БНТ и певица по призвание Снежана Гавазова, акробата и клоун Панайот Ставрев (Пунко) и режисьора от БНТ Димитър Караджов.

Младите участници са Челси Цветкова – художник и звукорежисьор, асистент-преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Василен Василев – философ и преподавател по философия в 19-о СОУ София, китарист и преподавател по китара, Дари Бракалова – ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Таня Пенева – абсолвент специалност Архитектура, Висше строително училище „Любен Каравелов“, Георги Николов – абсолвент на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, Ралица Нейкова – танцьор и студентка по актьорско майсторство в НБУ, Луиза Китар – художник, сценограф и визуален артист, завършила пространствен дизайн и сценография в Париж, и актьорита Йордан Тинков и Ивелин Николов.

Проектът е осъществен от фондация "Арте Вива" и е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“(НФК), програма Социално ангажирани изкуства.

Миниатюрите са част от пълнометражния филм „До теб - от другата страна“, който ще има премиера тази вечер (в Zoom). След което ще се проведе и дискусия.

Подобна прожекция и дискусия се предвижда и на 21 декември в зала на Нов български университет.

С Десислава Петкова - автор на идеята за проекта и творчески ръководител, разговаря Мария Бояджиева. Чуйте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна