Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Да покажем, че сме си взели поуки от историята и надграждаме

Новото правителство да гледа на Република Северна Македония не като на проблем, а като на стратегически ресурс

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

„Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде разрешен. Има формулирани конкретни предложения, формулирани като 5+1, от българската страна съвместно с европейските институции. Те са на вниманието на властите в Скопие. Те възнамеряват да дадат отговор в съвсем кратък срок. Не виждам основания защо да не се разговаря допълнително по тях.“ Това каза пред БНР eвродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

„Има пътна карта, има 6 условия, които България е сложила на масата. Предстои да се отговори от македонска страна на тях. Говорим за инфраструктурни проекти – някои от тях вече се развиват. Тоест, нека да кажем – България да преразгледа своята позиция на база това, което беше постигнато през последните години.“

За да не остане регионът в сивата зона, той трябва да се превърне в интегрална част от съюза, посочи Кючюк.

Явно е, че трябва да бъдат дадени сериозни гаранции, че договорът от 2017 г. ще бъде спазен“, допълни той.

Евродепутатът смята, че сега в РСМ има политическа воля за още по-силен ангажимент и отлагането на въпроса за следващите няколко месеца крие рискове от вътрешна и външна дестабилизация. 

Разговаряйки за историята, на мен ми се струва, че ще загубим разговора за миналото. Осъзнавам, че историческият разговор е много важен, но и разговорът за бъдещето е много съществен“, коментира Илхан Кючюк в предаването „Преди всички“.

Според Кючюк предстои сложен процес – да покажем, че имаме историческо минало, но сме си взели и поуките от историята и тръгваме да надграждаме. Той попита кое пречи да имаме много по-рационален и по-стратегически поглед към отношенията ни със Северна Македония и подчерта, че продължава да пречи това колко малко знаем един за друг.

„И ми се иска новото правителство да гледа на Република Северна Македония не като на проблем, а като на стратегически ресурс. Да имаме план-програма, външнополитическа и тези идеи, залегнали в програмата, да бъдат сериозно финансово подплатени и да се използва включая европейския инструментариум.“

През изминалите дни Илхан Кючюк посети РСМ.

Огромна трагедия, която се случи на македонския народ. Изживяват го всички, независимо дали са македонци, албанци, турци, бошняци, сърби. Виждам огромната скръб в лицата на хората. Не правят изключение и политиците“, разказа той във връзка с тежката автобусна катастрофа на АМ „Струма“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!