Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български автори.

Създаването на скулптурния парк е по инициатива на Соломон Паси, министър на външните работи от 2001 до 2005 година. Изборът на творби се осъществява с творческата концепция на академик Светлин Русев. Според него рядко на едно място могат да се съберат толкова интересни и силни експонати. Този проект се осъществява и с активното съдействие на белгийския меценат Юго Вутен, който подкрепя и финансово инициативата. Като предприемач и колекционер и голям приятел на България, той създава музеи близо до Брюксел, в които приютява най-богатата частна колекция извън България, съставена от произведения на изкуството от български автори.

Възникването на скулптурния парк е и един от поводите да се създаде и Държавният културен институт, за да бъде продължено съществуването и обогатяването на тази колекция от скулптурни творби от известни български автори, като се полагат грижи за популяризирането и развитието на парка. Институтът подпомага и изпълнението на национални и международни културни проекти и програми, както и дейността на българските дипломатически мисии в чужбина, с цел разширяване на двустранните и многостранни връзки и сътрудничество в областта на културата. Участва в програми за обучение в сферата на културната дипломация. Поддържа, допълва и презентира художествения фонд на Министерството на външните работи, състоящ се от картини – предимно живописни платна – в по-голямата си част изложени в залите и фоайетата на министерството, а също и в повечето български посолства в чужбина.

През 2009 година започва своята дейност и художествената галерия „Мисията“. Допълва дейностите на Държавния културен институт, за да се развиват по-активно отношенията и с чуждите мисии у нас в областта на културното сътрудничество, като организира тематични събития – изложби, литературни четения и срещи с автори, конференции, презентации, благотворителни събития, работилници за деца. По повод Месеца на будителите – месец ноември – галерията е домакин на изложбата „Пътят на св. св. Кирил и Методий“.

Повече за целите и мисията на ДКИ, за новите попълнения в колекцията от художествени творби и към какви проекти е насочената неговата дейност днес – разказва Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени