Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Удобната интерпретация на фактите и рефлексите от миналото – колко още

Йово Николов
Снимка: Стопкадър, bTV

Преди дни бе публикуван анализ на Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA). Популистката политика, използването на ограничения заради пандемията от Covid-19 за заглушаване на критичните гласове, тенденцията към имитиране на антидемократично поведение и дезинформация, използвана за разделяне на обществата, са основните причини за упадъка на демокрацията, се казва в доклада на тази междуправителствена организация и се добавя, че все повече държави страдат от „демократична ерозия“. Броят на страните, които са подложени на „демократично отстъпление“, никога не е бил толкова голям, твърди докладът, като се позовава на регресивния обрат в области, включващи правителствената и съдебна независимост, свободата на медиите и правата на човека.

Оценката на IDEA за България е очаквана.

Почти по същото време в София се проведе уъркшоп на тема „ДС и медии“, организиран от ФЖМК на СУ и с подкрепата на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“.

Коментар в „Мрежата“ направи разследващият журналист и отговорен редактор на в. „Капитал“ Йово Николов: 

„Ако трябва да намерим сечението между доклада и конференцията, посветена на ДС и медиите, то ще трябва да се върнем назад и да проследим наследството и рефлексите, които са ни останали от миналото, т.е. зависимостите на медиите от ДС. /…/ И макар разговорът за ДС да остава все повече в миналото, има рефлекси, които са останали от онова време и начинът за борба с тях зависи до голяма степен от журналистите, защото най-силната цензура е автоцензурата, но тази автоцензура би останала в миналото, ако методите на ДС-шантаж, интерпретиране на фактите по различен начин, не биха се експонирали и върху съвременната журналистика. 

Олигархичните кръгове, които владеят медии, продължават да манипулират фактите и да ги налагат на журналистите, които работят за тях. Интерпретация на факти, такива, каквито да бъдат удобни за тях и в защита на статуквото, и в защита на управляващите, до, може би, до тази година, т.е. вплитането на методите на ДС и съответно владеенето на медиите от подобни хора, които използват тези методи, ни нареждат в един не особено ласкав доклад."

Целия разговор чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР