Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рефлексии от увредения живот" - книга с афоризми за това как да живеем при минимум морал

проф. Стилиян Йотов
Снимка: Ирина Недева

За въздействащия афоризъм в книгата "Minima Moralia"  -  "Рефлексии от увредения живот" - книгата на германския философ, музиколог и композитор Теодор Адорно разказва в "Хоризонт до обед" проф. Стилиян Йотов, спецален гост на предаването. Той прави и първият превод на български на творбата.

Проф. Йотов е преподавател по Философия на Новото време и Философия на правото в СУ, гост професор в Германия, превежда текстове на Хабермас, Макс Холкхаймер, номиниран е заедно със Силвия Вълкова за наградата  - "Хр.Г.Данов" за превода на една от другите книги на Адорно - "Естетическа теория".

Книгата според философите е пряка реплика към "Magna moralia" на Аристотел и към античното разбиране на етиката като учение за добрия живот. 

"В ХХ век, а очевидно и в ХХI - трябва да си даваме сметка и за увредения живот, противоположен, може би на, добрия живот или на живота в добро", смята проф. Йотов.

Той поясни, че книгата е излязла на книжния пазар още преди 70 години. Тази книга се чете трудно, защото е написана на висок стил. А всяка теза е следвана от антитеза, които се оборват една от друга, плетеница от парадокси, които трудно ще ни дадат напътствия за живота, така както очакваме от книгата", поясни още преводачът на книгата проф. Йотов.

Мinima Moralia повлиява дълбоко европейското социално, философско и етическо мислене. Писана е по време на Втората световна война, когато Адорно е в изгнание в САЩ поради не¬възможност да оцелее при антисемитския режим в Германия. Заглавието й e отглас на прочутия античен трактат по етика Magna Moralia.

Книгата е съставена от афоризми, фрагменти и микроесета. Ето част от тях:

Глупостта - това е белег

Да се говори за културата винаги е било дело на противниците й

Историята на цивилизацията е история на самоотричането

Страхът и цивилизацията са неразделни

Там, където пропагандата вика за свободата, тя противоречи сама на себе си

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна