Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПКОНПИ проверява Община Стара Загора за нарушения при две обществени поръчки

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Служители на Антикорупционната комисия проверяват Община Стара Загора заради сигнал за нарушения при две обществени поръчки за над 84 милиона лева.

Поръчките са на общинското дружество "Тролейбусни и автобусни преводи" по две европейски оперативни програми.

Първата е за доставка на 55 нови дизелови автобуси за над 35 милиона лева, а втората за 33 електрически автобуси, зарядни и трансформаторни станции за близо 50 милиона лева.

КПКОНПИ проверява сигнал, че лица на висши публични длъжности в Общината са получили материални облаги с цел избор на конкретен изпълнител.

Служителите на Антикорупционната комисия започнаха проверката днес по обяд. Освен Община Стара Загора, те инспектираха и общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“. От дружеството заявиха, че на място са били 7 проверяващи. От пресцентъра на община Стара Загора уточниха, че служителите ѝ оказват пълно съдействие на проверяващите.

Подобен случай Комисията проверява и във Варна - на стойност 85 милиона лева, като и там става дума за обществени поръчки за доставка на превозни средства за градския транспорт.

До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмета и от кмета на общината Иван Портних.

Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления, посочват в официална позиция от КПКОНПИ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени