Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът „Opera D'amore“ – опера на бъдещето

Невиждана досега сценична технология – 3D мапинг, виртуална реалност, съчетана с живо изпълнение на солисти, оркестър, хор и балет, както и магията на модерната звукова и визуална среда – всичко това в едно представление! Спектакъл, който води в приказния свят на красивата оперна музика, написана за любовта. 

Световната премиера на галаспектакъла „Opera D'amore“ е в София на 19 декември в зала „Арена Армеец“, където меломаните могат да видят и чуят световноизвестни български и чуждестранни оперни звезди. 

„Opera D'amore“ е под диригентската палка на Маестро Давид Хименес с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и балет. Мария Гулегина, Марко Берти, Кирил Манолов, Надя Кръстева са само някои от певците, и разбира се, великият испански тенор Хосе Карерас.

Разказвачът на тази любовна приказка е Кенуърд Хил, известен лингвист, който повече от 20 години живее в България. Повече за грандиозния шоу спектакъл можете да чуете от продуцентите Тодор Лазаров и Деян Василев в звуковия файл.

Заради Covid това голямо събитие се отложи от миналата година, а сега остават броени дни до него. Но как и защо всъщност беше избрана точно София за този грандиозен спектакъл?

"Като начало това е български продукт и е нормално да започне от България. Продуцентите и режисьорът са българи – да, с международно участие. Нещо българско, което да тръгне оттук и да покори световните сцени. Сигурни сме, че ще бъде успешно. Искаме хората да видят операта в нова светлина.

Самият спектакъл е смесица между кино и опера. Имаме огромни 3D екрани. По някое време ще има 100-120 души на сцената...

Избрали сме 7 оперни произведения – най-обичаните – и от тях сме подбрали 13 сцени. Имаме разказвач, Кенуърд Хил, който ще въвежда във всяка една сцена. Ще го прави на английски – все пак това е международен спектакъл. Идеята е зрителите, които не са толкова добре запознати с оперното изкуството, да бъдат въведени. Затова е шоу спектакъл. 

Екипът – за цялата продукция са окол 300-400 души. Върху самия спектакъл вече работят 100 души. Готвим го почти 2 години – вече сме на финала.

Световните звезди – Хосе Карерас със сигурност ще дойде и ще пее. Той много хареса този проект. Ако не бяха той и неговият екип, нямаше може би да има спектакъл. Те прегърнаха идеята за това малко по-различно "ново начало на операта – опера на 21-ви век". А другите звезди са Мария Гулегина, Марко Берти, Кирил Манолов, Надя Кръстева, Рейналдо Дроз..."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – „Opera D'amore“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени