Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милен Любенов: Най-голямата гаранция за публичност е коалиционното споразумение

Милен Любенов
Снимка: БНР

"В разговорите ми липсва приоритизирането. Обикновено едно коалиционно споразумение е съпътствано от програмна декларация с ясно изведени цели и приоритети, явно това ще го видим в края на тази или в началото на следващата седмица". Това коментира пред БНР политологът доц. Милен Любенов. 

По думите му най-голямата гаранция за публичност е самото коалиционно споразумение - лидерите на партиите ще се подпишат под програма за управление с цели. 

"Не мисля, че партиите имат големи различия в програмите. Трудностите са в това, че обединението ще е съставено от четири субекта, а колкото повече партии са част от управляваща коалиция, толкова повече се засилва възможността за противоречия в ежедневната политика. Но по стратегическите въпроси не виждам различия". 

Според него най-критично е доколко някои от лидерите няма да завият в крайно популистка посока в опит да се съобразяват с общественото мнение и даде пример с РСМ. 

"Решаването на този въпрос е от стратегическа важност, защото е въпрос от националната сигурност. БСП постави това като червена линия. Един такъв подход в следващите месеци може да доведе до противоречия. Темата не може да бъде отлагана, защото България рискува да изпадне в изолация в Европейския съюз... На Западните Балкани текат сериозни геополитически процеси, които могат да провокират конфликти. Затова България трябва да се държи отговорно", допълни доц. Любенов в предаването "Нещо повече". 

Прогнозата на политолога е, че догодина няма да има предсрочни парламентарни избори и описа хоризонт пред новото правителство поне до местния вот

Интервюто с доц. Милен Любенов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!