Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Дяков" с изложба - поклон към красивото

13
Анна Дякова с изложбата "Цветовете на радостта" на Анета Яламова
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

"Тази изложба е поклон към красивото" – така определя експозицията „Цветът на радостта“ с 21 картини, вече подредени в Галерия „Дяков“ за откриването ѝ на 2 декември, галеристката Анна Дякова. Художничката Анета Яламова е изпълнила с цвят и топлина своите платна, рисувани специално за най-светлите празници през декември.

„Понеже в последните години у нас и по света се случват все по-малко и по-малко радостни, удовлетворяващи и щастливи събития. И понеже наближава един много хубав и изключително светъл християнски празник, по този повод е тази толкова жизнерадостна изложба с много много любов, с много топлина, с много пожелания за щастие, които Анета Яламова подарява на публиката за този страхотен празник Рождество Христово и за наближаващата Нова година“ – разказва Анна Дякова.

С наивистичен рисунък, със светлината, която струи от лицата на хората, събрани близо един до друг, танцуващи, веселящи се, празнуващи живота – всяка от маслените картини разказва не един, а по няколко сюжета наведнъж.

Те, обаче, според Дякова, са „по-скоро поглед назад – какъв беше и какъв би могъл да бъде животът.“ По думите ѝ, „ние не си даваме сметка колко не само преди 2 години, колко преди 30, колко преди 40, колко преди 20 години беше един щастлив и много нормален живот - красив живот“.

В света на заедност и пъстрота на Анета Яламова може да влезем от 2-ри декември до края на януари, за да се изпълни с радост и началото на новата година.

Цялото интервю с Анна Дякова може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени