Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия проверява две поръчки в Стара Загора

| обновено на 30.11.21 в 07:19
Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Служители на Антикорупционната комисия проверяват Община Стара Загора заради сигнал за нарушения при две обществени поръчки за над 84 милиона лева. Проверката стана повод за извънреден брифинг на кмета Живко Тодоров и неговия екип. 

Според официалното прессъобщение на Антикорупционната комисия, предмет на проверката са две обществени поръчки на обща стойност над 84 милиона лева. И при двете по-голямата част от финансирането е с европейски средства. При първата  вече са закупени и се ползват нови 55 дизелови автобуса за нуждите на обществения транспорт. При втората предстои да бъдат доставени 33 електробуса с 12 зарядни станции.  

Информацията, че тъкмо двете поръчки са обект на интерес от служителите от Дирекция „Противодействие на корупцията“, бе потвърдена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров на съвместен брифинг с екипа му и с управителя на общинското дружество - превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“.  

На брифинга бе зададен въпросът дали по-високата цена, платена в Стара Загора за 55-те дизелови автобуса, не е предмет на антикорупционните власти – защото аналогични возила са закупили и други градове, но там цената е била по-ниска. Кметът на Стара Загора изключи подобни подозрения, като изтъкна, че автобусите в Стара Загора се различават от тези, поръчани и доставени в други градове. Сред различията е, че старозагорските возила са с по-големи двигатели, оборудвани са с камери и с телематика.  

Повдигната бе и темата колко гориво разходват новите автобуси и нормално ли е за 100 километра пробег разходът да е 42 литра. Управителят на общинското дружество-превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“ Георги Станчев  посочи, че возилата вече са на по 300 000 километра

11 са били фирмите, явили се на търга за доставка на електробуси.  Няколко от тях са обжалвали резултатите от класирането пред КЗК и пред ВАС. И Комисията за защита на конкуренцията, и Върховният административен съд са се произнесли в полза на община Стара Загора, посочи кметът. 

Определяща за избора на доставчик на електробусите е била най-ниската цена. За един от общо 33-те 12-метрови електробуса одобрената фирма е предложила оферта  от малко над милион и 100 хиляди лева. 

Стойността на една зарядна станция пък е малко под 136 хиляди лева.

„Нямаме притеснения, оказваме пълно съдействие на проверяващите“, категоричен бе кметът на Стара Загора. Притеснения заяви, че няма и управителят на общинската фирма – превозвач Георги Станчев. Според Тодоров и според ресорния заместник-кмет Йордан Николов, проверката на Антикорупционната комисия не е с политически характер. 

"Бихме искали когато тя приключи, резултатите да бъдат оповестени така, както бе съобщено, че проверката е започнала. Важно е доверието и доброто име на общината", категоричен бе Живко Тодоров. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна