Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел призова съюзниците си да не се поддават на "иранското ядрено изнудване"

Нафтали Бенет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейски, ирански и руски дипломати изразиха оптимизъм след началото на първите от месеци разговори за съживяване на споразумението за ядрената програма на Техеран.

Информационните агенции цитират представителя на ЕС Енрике Мора, че иранската делегация отстоява искането за отмяна на всички санкции. Техеран обаче не отхвърля изцяло резултатите от предишните разговори.

Според руския представител консултациите преминават, цитирам, " доста успешно". Това е седмият кръг преговори в опит да се размрази споразумението от 2015 година след оттеглянето на САЩ по решение на бившия президент Доналд Тръмп. Сегашната администрация на Джо Байдън участва непряко заради отказа на Техеран да води с нея преки разговори .

Съюзници на Съединените щати в региона са против спасяването на ядрената сделка с Иран, включително израелският премиер Нафтали Бенет:

"Иран не заслужава да бъде възмездяван, да се води пазарлък с него или да му бъдат облекчавани санкциите. Призовавам съюзниците ни по света -  не се поддавайте на иранското ядрено изнудване".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!