Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Паликаров – многостранен талант

Снимка: Василка Балевска

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално изкуство и по повод 50-годишния му юбилей от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Григор Паликаров е роден на 29 октомври 1971 г. в Пловдив, където започват и първите му занимания по музика. През 1990 г. завършва пиано в НУМТИ „Добрин Петков“ в родния си град с пълно отличие и златна значка, а в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София се дипломира като магистър по специалностите оперно-симфонично дирижиране, хорово дирижиране, композиция и пиано, съответно при академик Васил Казанджиев и професорите Иван Вульпе, Стоян Кралев, Димитър Тъпков и Красимир Тасков. Интересът му към композирането го отвежда на специализация в рамките на два летни курса във Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства при проф. Ерих Урбанер, а талантът му в тази насока получава заслужено признание със специалната награда „Алфред Шнитке“ за композиция на фондация „Млади български таланти“. Паликаров е носител и на награди от конкурсите за композитори и пианисти „Светослав Обретенов“, „Албер Русел“ и „Музиката и земята“.


Още като студент Григор Паликаров застава на диригентския пулт в постановки на „Риголето“ в Плевенската и Старозагорската опера, а дебютът му в Националната опера и балет е през 1998 г., когато дирижира гала концерт на голямата българска прима Гена Димитрова по изрична нейна покана. За това знаменателно събитие в неговия житейски и творчески път Паликаров споделя:

След този успех Григор Паликаров свързва две десетилетия от живота си с Националната опера и балет като щатен диригент между 2000 и 2019 г. В този период поставя над 60 оперни и балетни заглавия. Същевременно от 2005 г. той е и главен диригент и художествен ръководител на симфонично-оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов“ Пазарджик, а от 2021 е постоянен гост-диригент на Държавната опера във Варна.

Извън театъра Григор Паликаров работи с редица оркестри у нас и в чужбина. Започва като диригент на Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия между 1995 и 1997, а между 1998 и 2003 г. е и главен художествен ръководител и диригент на популярната младежка филхармония „Пионер“. Има богата дискография, осъществена със Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония, Оркестъра на „Класик ФМ Радио“, Пазарджишката филхармония; заставал е на пулта на състави като Кралската филхармония в Брюксел, Национална опера и балет на Любляна, виенския ансамбъл „Нов тон“, симфоничния оркестър „Сенчъри“ – Тайпе, филхармония „Яначек“ – Чехия, Ченстоховска и Варминско-Мазурска филхармония – Полша, оркестър „Содре” и Национален хор на Уругвай, оркестри в Италия и много други.

Григор Паликаров развива и активна педагогическа дейност – в момента е доцент по оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. За постиженията му извън музиката свидетелства двукратното му председателство на Менса – България.

В „Студио „Музика“ по програма „Христо Ботев“ на 30 ноември от 19.30 часа слушателите ще имат удоволствието да съпреживеят някои от звездните мигове в творческия път на Григор Паликаров чрез личния му разказ и творбите, които ще звучат под неговата палка в записи с Националния радиосимфоничен оркестър, Софийската филхармония и „Класик ФМ Радио“.

Снимки: Василка Балевска, личен архив, mittelfest.org, operasofia.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна