Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не всичко знаем за ваксините, а малките деца боледуват леко

Д-р Калин Лисички: Ваксинирането на деца между 5 и 12 години е доста дискусионно

Въпросът е трябва ли да жертваме децата си, за да осигурим комфорт на възрастните, казва педиатърът

Д-р Калин Лисички
Снимка: Ани Петрова

Трябва много внимателно да подходим с ваксините срещу Covid в групата между 5 и 12-годишна възраст, особено ако новият вариант Омикрон не засяга по-често и по-тежко децата, трябва да се съобразим. Това мнение изрази пред БНР д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

За децата между 12 и 17 години ваксинирането е оправдано, смята специалистът. По думите му това става с дозата за възрастни.

„Но за групата между 5 и 12, като имаме предвид, че все пак не всичко знаем за ваксините, и като имаме предвид, че тези деца боледуват леко и шансът да имат тежки усложнения е относително минимален, въпросът е доста дискусионен – не само за България – в нас по принцип дискусия няма, ние сме против ваксините, но и в САЩ и в Израел има педиатри, включително водещи, които не са съвсем съгласни, че тези деца трябва да се ваксинират. Макар че препоръките на СЗО, на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ и на Европейската агенция по лекарствата са еднопосочни.“

„Действително децата боледуват леко, особено тези между 5 и 12-годишна възраст. Израел пуснаха една статистика, че те имат от началото на пандемията фатално завършили деца с Covid само 150 на фона на милиони боледуващи. И въпросът тук е трябва ли да жертваме децата си, за да осигурим комфорт на възрастните. И на този въпрос не съм убеден какъв отговор ще може да се даде“, подчерта д-р Лисички в предаването „Преди всички“.

На въпрос има ли интерес за ваксиниране на най-малките деца от тази възрастова група, педиатърът поясни:

„Имаме възможност да ваксинираме, но на практика интересът е минимален, за ваксиниране.“

Запитан за страничните ефекти от ваксините при децата, д-р Лисички уточни, че те са обичайните, но при едно дете се е наложила хоспитализация, защото е било с главоболие и повръщане след поставена ваксина срещу коронавируса.

„Рисковите групи на хроничните заболявания трябва да се ваксинират по принцип, добре е да се ваксинират“, допълни той.

Относно интереса към противогрипните ваксини д-р Калин Лисички отбеляза:

„По принцип за грипа в България антиваксърството е водещо. Ние по правило имаме и за възрастните много нисък процент имунизирани за грип и предните години, не само сега. Някъде около 3-3,5%, не повече, от българите се ваксинират срещу грип. Прави ми впечатление, че тези, които имат две дози например на „Пфайзер“, те питат и за трета бустерна доза, те питат и за грипни ваксини. Останалите не се интересуват.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна