Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moderna: Съществуващите ваксини вероятно са по-малко ефективни срещу варианта Омикрон

Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на компанията Moderna
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на компанията Moderna Стефан Бансел заяви във вторник, че очаква, че вече разработените ваксини срещу Covid-19 ще бъдат по-малко ефективни в отговора на варианта на коронавируса Омикрон в сравнение с начина, по който те са ефективни спрямо Делта варианта.

"Мисля, че ще има съществен спад (в ефективността). Просто не знам колко, защото трябва да изчакаме данните. Но всички учени, с които говорих, казват: "Няма да стане по-добре", заяви той пред "Файненшъл таймс". "Мисля, че ефективността няма да е на същото ниво, както при варианта Делта", допълни той.

Бансел добави, че големият брой мутации на протеиновия шип, който вирусът използва, за да зарази човешки клетки, означава, че е вероятно сегашните ваксини срещу Covid-19 трябва да бъдат модифицирани.

Междувременно от Moderna не отговориха на искането на агенция Ройтерс за коментар относно това интервю и кога компанията очаква да има данни за ефективността на Covid ваксината си срещу Омикрон - вариантът на коронавируса, за който Световната здравна организация предупреди, че носи "много висок" риск от ръст на инфекциите.

По-рано Стефан Бансел каза, че Moderna ще се нуждае от между две и шест седмици, за да проучи ефективността на ваксината си срещу варианта Омикрон.

Компанията "Байонтек" (BioNTech) също е започнала работа върху ваксина, предназначена специално за новия вариант на коронавируса Омикрон, който бе установен първо в Южна Африка.

Снощи пък главният изпълнителен директор на Pfizer Inc. Алберт Бурла изрази убеждението си, че пероралното лекарство на компанията срещу Covid-19 ще бъде ефективно срещу новия варианта на вируса, а руският изследователски институт "Гамалея" заяви, че работи върху нова ваксина, насочена специално към борбата с Омикрон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна