Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фактори са миграцията на младите, преждевременната смъртност и ниската раждаемост

Томчо Томов: На първо място сме в Европа по застаряване на работната сила

Намаляват икономически активните лица на трудовия пазар, през 2050 г. на един работещ ще се падат двама пенсионери

Томчо Томов
Снимка: БГНЕС

Застаряването на работната сила е проблем не само за България, но спецификата на процесите у нас ни нарежда на първо място по загуба на население и застаряване на работната сила в Европа. Това заяви пред БНР Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите при Българската стопанска камара.

Преждевременната смъртност е сред специфичните демографски процеси, които влияят на тази тенденция, поясни Томов. Той допълни, че трябва да се отчита и дългогодишната миграция, като „миграцията на младите остава устойчив проблем“ и тя отново е най-високата в Европа.

Томчо Томов акцентира върху намаляването на дела на икономически активните лица и ниската раждаемост, която е характерна за цяла Европа.

Снимка: Ани Петрова

„И прогнозите, и данните в момента са, че населението в трудоспособна възраст намалява с около 40-60 000 души годишно. Ако 2020 г. 64% от населението са в трудоспособна възраст, то прогнозите са, че през 2050 г. това ще са някъде около 50-56%“, подчерта Томчо Томов в предаването „Преди всички“. Тогава по думите му на един работещ ще се падат почти по двама души в пенсионна възраст.

Снимка: Ани Петрова

„А отделно всеки втори ще бъде под или над трудоспособна възраст.“

За целта БСК развива проект за адаптиране на работната среда към възрастовите потребности на различните поколения, за да се насърчи по-дълъг трудов живот. Около 200 хиляди души в пенсионна възраст продължават работа и са изключително полезни, изтъкна Томчо Томов.

Снимка: Областна администрация Шумен

„Един от изходите в тази ситуация е ние да мобилизираме и да използваме напълно потенциала, с който разполагаме. Наблюдавам се много висока активност на хората, които са над 55, над 65 години. В момента около 55% от мъжете и 44% от жените на възраст 55-74 години са икономически активни, заети, работят.“

Спрямо младите хора, които са огромен резерв и ресурс на трудовия пазар, има два подхода, смята Томов. Единият е да се създадат условия те да се върнат от чужбина, а другият – да създаваме атрактивни условия, така че младите хора, които се обучават тук, да се задържат в страната.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР