Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йончева предлага гражданството срещу инвестиции да се решава на ниво ЕС

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева предлага гражданство или право на пребиваване срещу инвестиции да се решава не от отделните страни членки, а на ниво ЕС. Тази поправка е внесена в проектодоклада за схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции. Негов автор е нидерландската представителка София ин ’т Велд от „Обнови Европа“. 

"Европейските органи трябва да направят проверка кой от кандидатите за паспорт или виза каква биография и какво финансово минало има", каза Йончева по време на дебата в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Тя припомни, че това вече е направено с мигрантите и кандидатите за статут на бежанци.

"По този начин се пресичат всички възможни корупционни практики, независимо за коя държава говорим. Нашата цел не е да се генерират приходи,  а да има контрол върху предоставянето на тези и паспорти. Това е най-важното - да не влизат хора с тъмно минало, криминални и терористи в Европа, тоест да не се купува европейско гражданство".

Европейската комисия започна през октомври 2020 г. наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради това, че дават твърде лесно гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава Еврокомисията изрази в писмо до България опасения от подобна схема, прилагана у нас. Изтъква се също, че България е една от 12-те страни членки, които в момента прилагат схеми за пребиваване срещу инвестиции с минимални вложения. Те варират от 60 000 евро в Латвия до 1,25 милиона евро в Нидерландия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна