Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания не изключва заради Омикрон европейски страни да влязат в „червения списък“

Омикрон
Снимка: Ройтерс

Британският заместник-министър на здравеопазването Джилиън Кийгън заяви тази сутрин по Скай нюз, че правителството гледа изключително сериозно на навия вариант на Covid-19 Омикрон и не изключва поставяне на европейски страни в „червения списък“ за пътувания. 

От днес в Англия влиза в сила задължителното носене на маски в магазините и в обществения транспорт заради Омикрон, след 11 регистрирани случаи на заразяване с него на Острова. А всички пристигащи от чужбина, включително България, задължително трябва да си правят PCR тест до втория ден. Това важи и за напълно ваксинираните.

Пристигналите трябва да се самоизолират, докато не получат отрицателен резултат от теста. Правителството постави в „червения списък“ за пътувания 10 африкански държави. Пристигащите оттам трябва да се карантирита по хотели срещу заплащане за 10 дни.

Тази сутрин Джилън Кийгън заяви, че правителството не подценява новия вариант и е реагирало максимално бързо, като посочи, че се използва балансиран подход с налагането на мерките. Тя отбеляза, че правителството не прекратява напълно пътуванията , но ситуацията ще бъде следена отблизо и след три седмици ще има преоценка.

На въпрос дали европейски държави могат да попаднат в „червения списък“ Джилън Кийгън отговори, че, ако бъде отчетено, че има големи огнища на зараза с Омикрон в някоя държава, тя може да бъде включена в този списък.

Кийгън уточни, че пълните плановете за бустер ваксинирането ще бъдат изложени до два дни.

В понеделник бе обявено решение трета доза да се поставя на всички пълнолетни, а втора доза на възрастовата група от 12 до 15 години.

Кийгън заяви, че няма опасения за проблеми с масовото ваксиниране, защото страната разполага с помещения, обучени кадри и ваксина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени