Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Висок риск от нарастване на инфекциите в цял свят заради Омикрон

| обновено на 30.11.21 в 17:45
Тедрос Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация предупреди, че новият вариант на коронавируса крие висок риск от нарастване на инфекциите в цял свят и може да доведе до тежки последици в някои региони.

Но в същото време директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус предупреди държавите да предприемат „рационални и пропорционални мерки за намаляване на риска“. Той отново отправи призив за доставяне на ваксини за по-бедните нации. Covid-19 все още не е приключил с нас, предупреди Гебрейесус. Той каза още, че учени от цял ​​свят работят, за да открият дали новият вариант е свързан с по-лесно предаване, риск от повторно заразяване и как реагира на ваксините. 

В Европа редица държави съобщиха, че вече са регистрирали новия вариант Омикрон.

Новият вариант е потвърден в Нидерландия най-малко седмица преди да пристигнат двата полета от Южна Африка, за които беше съобщено преди дни. Омикрон е открит и в Испания, Франция, Япония и Канада.

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на правителството в рамките на една седмица да изготви план за борба с Омикрон варианта.

Ръководителят на компанията „Модерна“ заяви, че е малко вероятно ваксините срещу Covid-19 да бъдат толкова ефективни срещу Омикрон, колкото срещу Делта варианта на вируса. Коментарът на Стефан Бансел предизвика опасения, че това може да удължи пандемията.

От фармацевтичната компания „Мерк“ заявиха, че разработеното от тях лекарство срещу Covid-19 вероятно е ефективно срещу всеки нов вариант на коронавирус.

Все още имаме повече въпроси, отколкото отговори относно ефекта на Омикрон“, призна директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Независимо от новия вариант, Германия е на прага на нови, по-строги ограничителни мерки. Конституционният съд отхвърли жалби срещу полицейския час и други ограничения, наложени от федералното законодателство по-рано тази година.

Бъдещият канцлер Олаф Шолц, който участва в срещата на отиващата си Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те провинции, е изразил готовност за въвеждане на задължителна имунизация, съобщават източници от неговата социалдемократическа партия.

„Решението на Конституционния съд ни дава право да ограничим контактите и да въведем вечерен час, особено за неваксинираните. Но искам да подчертая, че мерките за ваксинирани и неваксинирани не могат да бъдат еднакви“, уточни заместник-председателят на парламентарната група на социалдемократите Дирк Визе.

Баварският премиер Маркус Зьодер от опозиционния вече Християнсоциален съюз настоява за въвеждането на задължителна имунизация още от януари.

Задължителна, но от февруари, става ваксинацията срещу Covid-19 в съседна Австрия, която до 11 декември е в пълен локдаун. След поредно заседание на правителството със специалисти министър Каролине Едщадлер заяви, че задължителната ваксина е единственият изход от пандемията и решението за тази крайна мярка не е било лесно.

„Със сигурност задължителната ваксинация няма да важи за деца под 14 години. Така ни посъветваха юристите“, призна Едщадлер.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че новият вариант на коронавируса е "причина за безпокойство, но не е причина за паника", ден след откриването му и в Северна Америка. По думите му засега няма нужда от локдаун, ако "хората са ваксинирани и носят маски".

Новият вариант принуди Великобритания, ЕС и Съединените щати да издадат забрана за пътуване за няколко страни в южна Африка. Япония и Израел обявиха, че затварят границите си за пристигащи чужденци, а Австралия постави на пауза дългоочаквания си план за облекчаване на граничните ограничения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени