Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само две от общинските дружества в Дупница са на печалба

Снимка: Ани Петрова

"Само две дружества в Дупница - ГУМ и Общинската болница, са на печалба", обяви на пресконференция председателят на минипарламента в града Костадин Костадинов.

"Някои от останалите, като „Ученическо хранене” например, са пред фалит", добави той.

"Ученическо хранене" е с около 70 хиляди лева загуби. От честото затваряне на училищата заради пандемията дружеството търпи загуби. Вместо да се продадат 1000 обяда, се реализират само 200. Така е и със закуската.

Заплати на персонала обаче се плащат. Нарастват и разходите за ток. До преди увеличението на електроенергията дружеството плащало по 2600 лв. на месец. Последната фактура е за 4700 лв.

Другото закъсало общинско дружество – „Дупница Транс”, със загуба от 7000 лв. до месец септември тази година. Дружеството бе създадено по програма “Интегриран градски транспорт” по европроект. Сега се оказва, че общинските автобуси се движат празни по маршрута, който обслужват в Дупница.

Продължава да трупа загуби и ВиК-Дупница. До месец септември дружеството е калкулирало загуба от 930 000 лв. и така дългът му набъбва на 1,37 млн. лв. Причината за тежкото финансово състояние на дружеството е ниската цена на питейната вода в Дупница – 1,37 лв. за куб.м, която не е актуализирана от 2013 г., а водното дружество за 1 месец е платило около 25 000 лв. за ток.

От местната управа обявиха, че общината иска да напусне ВиК асоциацията в Кюстендил, а вече има обявен и конкурс за нов управител на водното дружество.

Ще се търсят оздравителни варианти и мерки и за останалите дружества на загуба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени