Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фантастичният роман „Едно“ – много идеи, обединени по интересен начин

Снимка: личен архив

Боян Ст. Бенев е предприемач в областта на технологиите и международно развитие. Израства във Великобритания и основава първата си компания още в тийнейджърска възраст. От 16-годишен е лектор в мащабни конференции за предприемачество, бизнес и иновации и работи с неправителствени организации (като The Prince’s Trust и Shell LiveWire).

През 2009-а се мести обратно в България. Тук работи с различни компании, за които развива продуктови и комуникационни стратегии. Паралелно консултира организации за иновации и развитие на предприемачеството в ранната местна екосистема (като Junior Achievement, Start it Smart, Startup Foundation, 9Аcademy, AUBG, и др.)

По-късно се ориентира към сферата на технологиите, с подкрепата на Google и Amazon, разработва експериментален продукт в сферата на квантовите компютърни технологии.

В България е ководещ на първото телевизионно предаване за иновации и технологии (блок в “НеделяХ3” по БНТ) – посреща над 300 гости, които разработват прогресивни и иновативни проекти.

През цялата си кариера е съсредоточен върху неформалното образование и развитие, с фокус върху хора с голям потенциал от периферията на обществото. В последните години е част от мащабен проект с инженери и научни изследователи в 17 развиващи се държави, на които помага да превърнат теоретичната си работа в устойчив бизнес. В последствие стартира проекти в Колумбия и Руанда и помага на местни институции за развитие на иновациите и човешкия потенциал.

През 2009-а издава първата си книга (“Малка книга за бизнеса” с Жанет 45, последвана от “Малка книга за реалността” (2010). През 2013-а, в разгара на социална криза у нас, излиза книгата му за бъдещето на България – “Две поколения”.

Първият му научнофантастичен роман “Едно” е започнат през 2018-а, силно повлиян от пътуванията му в 17 държави в Азия, Латинска Америка и Африка през 2019-а и завършен в пандемичната 2020. Книгата е разсъждение върху важните избори, пред които човечеството е изправено днес и една възможна версия на по-доброто ни бъдеще.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимка – изд. О2/1.1 и личен архив на Боян Ст. Бенев




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени