Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителни инициативи на коледния базар във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

27 социални центъра и домове за деца и възрастни в община Велко Търново предлагат свои ръчно направени сувенири и празнична украса на коледния базар в града. С благотворителните продажби се набират средства за подпомагане на арт ателиетата и заниманията по трудотерапия, както и за кратки екскурзии на децата и възрастните от социалните институции. 

Съдбата не е била благосклонна към тях, но те са талантливи майстори на ръкоделия с богата фантазия и широки от добрина сърца. За 15-а година в една от къщичките на коледния базар във великотърновския парк „Марно поле“ децата и възрастните от социалните центрове и домове в община Велико Търново се обединени под надслова „Ние можем“ и продават с благотворителна цел своите ръчни коледни украси.  

Децата и възрастните си чакат този момент, когато къщичката отваря, разказа Росица Димитрова, директор на здравната и социална дирекция в Община Велико Търново: 

„Това създава настроение, развива умения, създава самочувствие и усмивка и защото нашите деца, нашите хора, които са в социалните услуги, си го търсят, си го искат. Влагат много любов, чувстват се изключително значими и са много щастливи, когато това, което те са сътворили с ръчичките си и с много любов, с подкрепата на своите близки хора, които се грижат за тях, се харесва от гражданите, закупува се на символична цена, отнася се в къщи. За тях това е голямо щастие“. 

Изделия от рециклирани картони и платове са направили за коледния базар 50-е деца и младежи от социалния център в град Дебелец. Заниманията са част от терапията срещу изолацията, разказва ръководителят на центъра Росица Генадиева: 

„Все повече деца се захващат с изработването. Трудно им е, но просто с помощ децата много добре вече започват. Усеща се как забравят телефоните. Не ги притеснява това, че няма да излязат на друго място, изчакват се, защото трябва да са по групи. По ги прави щастливи, не са така изолирани, както при други обстоятелства“. 

Пандемията се отрази неблагоприятно и върху възрастните с умствена изостаналост, но със заниманията по арт терапия, където се изработват коледните сувенири и украси, се опитаме да помагаме на тези хора, сподели психологът Сердар Сабриев, който се грижи за 20-е мъже и жени от центъра за настаняване от семеен тип във Велико Търново: 

„Безспорно е сложна обстановката в момента предвид факта, че много от институциите са с ограничен достъп, ограничаваме по някакъв начин социалните контакти и ги правим онлайн, когато можем. Това са лица с умствени дефицити, с проблем в развитието и е много трудно да обясниш на такова лице какво поражда снижаването на социалния контакт очи в очи и досега до други хора. Тук се получават много конфликтни ситуации в самите групи, които ние като специалисти, работещи с тези хора, трябва да доотработваме. Леко бягство от действителността се получава. Чувстват се удовлетворени и значими нашите хора, когато правят нещо за кауза. Това ги мотивира да продължават и търсят смисъл“.  

снимка: Здравка Маслянкова
С продажбите на изделията ще бъде осигурено финансиране за нови материали и за кратки екскурзии. Хората се чувстват удовлетворени, че има материално изражение от труда им, обясняват ръководителите на социалните институции от община Велико Търново, които участват в коледния базар.  

18 възрастни и 17 деца, жертви на насилие, са приютени в кризисния център „Търновград“. Техните коледни изделия представя управителят на социалната услуга Наталия Петкова: 

„Участваме с коледни играчки за елхата, с различни подаръчета, с късмети за баницата, ръчно направени от нашите клиенти. Чрез трудотерапията те се освобождават от стреса. Даже имаме наскоро настанено едно детенце и се включи много активно в изработката на коледните картички и се успокои, чувстваше се много добре, беше много щастливо и усмихнато“. 

С благотворителна кауза своите изделия продават и деветте момичета, жертва на трафик и насилие, от кризисния център в село Балван. Запазената ни марка 15 години са късметите за баница, разказва ръководителят на центъра Виктория Иванова:  

„Това се отразява изключително добре на нашите девойки, които в 50 % от случаите са жертви на трафик, и те по този начин виждат как да прилагат своя труд на практика, различават насилствената трудова експлоатация от реалното практикуване на работа и най-вече оценяват, че те могат да направят нещо със своите две ръце и това нещо да се хареса, и някой да оцени труда, който те полагат“.  

снимка: Здравка Маслянкова
С коледна украса за празничната трапеза и ръчно изработени сувенири пари си събират децата от SOS детския дом във Велико Търново, поясни управителят Милка Илиева:  

„Тези продукти са изработени от децата от трите центъра за настаняване от семеен тип за деца, управлявани от сдружение „SOS детски селища“. Преодоляхме страховете си и участваме на 1 и 2 декември, заповядайте. А това, което дечицата са изработили, и средствата, които успеем да спечелим, разбира се, ще бъдат използвани за тях, за закупуване на материали за следващи базари, за закупуване на игри“. 

„Ние сме знаещи, търсещи, можещи възрастни и деца. 

Творим с възхищение, харесвани, обичани, 

усмивките си вплитаме в сърцата си добри. 

В живота смело тичаме, крилати от мечтите си, 

защото знаем - от всичко можем да творим“ , това е написала 17-годишната Лили от един от центровете за настаняване от семеен тип във Велико Търново и не крие вълнението си от желанието да дарява щастие на другите: 

„Благословия е! Много се радвам от това, че и другите също са щастливи. В тези красиви дни хората се потиснаха, но по този начин, по който ние се опитваме да помогнем с малко, искаме да ги развеселим. Да има повече усмивки и любов!“ 

До 31 декември в къщичката на социалните услуги на коледния базар във Велико Търново можете да си купите малко красота, направена с много обич, и ще помогнете в добрите каузи на децата и възрастните от 27-е социални услуги в общината. 

снимка: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна